Wpływ przewlekłego spożycia laktulozy na metabolizm okrężnicy laktulozy u człowieka (badanie in vivo).

Oddziaływanie przewlekłego obciążenia niewchłanialnymi cukrami na wewnątrzakolonowy metabolizm bakterii węglowodanów i na wydalanie H2 oddechu jest kwestionowane. Jednak większość dyskusji opiera się na dowodach pośrednich lub wynikach badań in vitro. Tak więc, próbowaliśmy ocenić bezpośrednio i in vivo wpływ na metabolizm wewnątrzcząsteczkowy laktulozy w przewlekłym obciążeniu doustnym tego niewchłanialnego disacharydu. 20 g laktulozy podawano doustnie dwa razy dziennie podczas 8 do 8 normalnych ochotników. Podsumowując, stężenie H2 w wydychanym powietrzu mierzono w dniach i 8 po przyjęciu porannej dawki laktulozy. U czterech pacjentów, stolce pobrano podczas 2 dni na początku i pod koniec okresu utrzymywania laktulozy w celu pomiaru pH kału i dziennych dawek węglowodanów i beta-galaktozydazy. Czterech innych pacjentów zaintubowano w dniach i 8 w celu pomiaru pH i stężenia węglowodanów, kwasu mlekowego i lotnych kwasów tłuszczowych (VFA) w dystalnym odcinku jelita krętego i jelicie ślepym. Co więcej, 14C-laktuloza została dodana do zimnej laktulozy i określono wydajność oddechową 14CO2. Wydalanie płucne H2 spadło od dnia do dnia 8 (P mniejsze niż 0,05), podczas gdy wydalanie 14CO2 wzrosło (P mniejsze niż 0,01). PH wody w kale, kwas mlekowy i stężenia VFA nie zmieniały się między dwoma okresami pobierania kału. 24-godzinna masa kału, woda kałowa i wydajność węglowodanów wykazywały tendencję do zmniejszania się między dniami i 2 oraz dniami 7-8, podczas gdy aktywność beta-galaktozydazy wzrastała znacząco (P poniżej 0,01). Nie zaobserwowano znaczących zmian dla wszystkich parametrów mierzonych w płynie jelita krętego. W jelicie ślepym obszary pod krzywymi stężenia zmniejszyły się z dnia do dnia 8 dla laktulozy, galaktozy i fruktozy (P mniejsze niż 0,01), natomiast stwierdzono wzrost w przypadku kwasu mlekowego (P poniżej 0,001), kwasu octowego (P mniej niż 0,0001) i całkowite VFA (P mniejsze niż 0,001). PH płynu mózgowo-szkieletowego spadło szybciej (P poniżej 0,05) i do niższego poziomu (P mniej niż 0,05) w dniu 8 niż w dniu 1. Dane te jasno pokazują, że przewlekły ładunek niewchłanialnego cukru indukuje zmiany w bakteryjnych szlakach okrężnicy w lepszej wydajności flory do trawienia węglowodanów.Obrazy
[hasła pokrewne: tętniak aorty brzusznej objawy, tęgoryjec dwunastnicy, sztokholmski syndrom ]