Dowody na zmniejszone działanie termiczne insuliny i infuzji glukozy u Indian Pima.

Kilku autorów donosiło o zmniejszonym termicznym wpływie jedzenia na otyłych pacjentów. Technika zaciskania hiperinsulinemiczno-euglikemicznego została wykorzystana do pomiaru jednego składnika termicznego działania żywności, insuliny i usuwania glukozy za pośrednictwem insuliny. Użyliśmy tej techniki do pomiaru odpowiedzi termicznych na insulinę i infuzje glukozy u 120 indukujących glukozę Indian Pima, populację z dużą częstością występowania otyłości. Podczas dużych dawek infuzji insuliny (400 mU / m2 na min) zmierzony wzrost wydatków na energię (MEE), 150 +/- 6 cal / min, był większy niż przewidywany wzrost wydatków na energię (PEE), 72 +/- 2 cal / min, dla przechowywania glukozy jako glikogenu. Podczas infuzji insuliny o niskiej dawce (40 mU / m2 na min) średnia wartość MEE, 6 +/- 5 cal / min, nie różniła się istotnie od zera i nie była większa niż średnia PEE, 9 +/- cal / min. . Dane te kontrastowały z wynikami uzyskanymi od osób rasy kaukaskiej przez innych i sugerowały wyraźnie zredukowany efekt termiczny insuliny niskiej dawki i infuzji glukozy u Indian Pima. Zbadaliśmy również 23 tolerujących glukozę mężczyzn rasy kaukaskiej i porównaliśmy ich wyniki z wynikami uzyskanymi u samców indyjskich, odpowiednio dobranych pod względem odsetka przechowywania glukozy i otyłości. Wyniki pokazały, że reakcja termiczna na infuzje insuliny i glukozy była podobna w obu grupach rasowych podczas wlewów insuliny o wysokiej dawce, ale u Indian była znacznie zmniejszona w porównaniu z osobami rasy kaukaskiej podczas infuzji insuliny o niskiej dawce.
[patrz też: skleroterapia cena, skrzydlik, tęgoryjec dwunastnicy ]